Utánpótlás foci

Terbe Botond a VASAS FC játékosa

SC Hírös-Ép

Korábbi kiválóságunk, Terbe Botond a szezon végeztével úgy döntött, hogy a 19 év után elhagyja szülővárosát, Kecskemétet és Budapestre költözik. Ám Ő nem a főiskolai, egyetemi tanulmányai miatt választotta a fővárost, mint ahogy egy átlagos 19 éves teszi az érettségit követően és nem is csak szerencsét próbálni megy. A magyar NB II-es labdarúgó bajnokságban szereplő patinás múltú VASAS FC hívására mondott igent. Botond 5 évesen az SC Hírös-Épben kezdett el ismerkedni a labdarúgással és gyorsan világossá vált, hogy egy szoros barátság van kialakulóban. 11 éves korában lépett tovább a Kecskeméti TE együtteséhez. A korosztályos csapatokat végig járta, majd az elmúlt 2 évben a felnőtt együttest erősítette a Megyei I. osztályban és a feljutást követően az NB III-ban is. 2019 nyarától egy újabb lépcsőfok következik karrierjében, az NB II-ben szereplő VASAS FC kötelékében. De mesélje el inkább Ő maga az elmúlt időszak történéseit, a klubváltás körülményeit, interjú Terbe Botonddal:
 
Hogy vagy, hogyan telik a szünet?
Most voltam barátaimmal pár napot Siófokon. Jó volt, nincs még nagy élet, de a víz nagyszerű volt, jól esett a lazítás. Jövő hétfőn már jelentkeznem kell a Vasasnál, meg most is csinálom az itthoni programot, szóval idén nem volt hosszú a szünet. De nem is baj, várom már nagyon a jövő hetet.
 
Másfél éve télen beszélgettünk utoljára, akkor éppen egy hullámvölgyben voltál, egy sérülés miatt ki kellett hagynod az U17-es Európa-bajnokságot, hogy jutottál el onnan a Vasas NB II-es csapatába?
Igen, az nem volt könnyű időszak. Miután felépültem újra megkaptam a lehetőséget a válogatottnál, akkor már az U19-es csapatban. Szerencsére jól ment a játék és a szezon során minden alkalommal behívtak. Ám tavaly nyáron jött a keresztszalag szakadás, ezzel gyakorlatilag 7 hónap újra kimaradt, júniustól januárig. De szerencsére már ez is a múlt, sikerült teljesen felépülnöm belőle, nincs a fejemben, nem látszik a játékomon a sérülés. A tavasz folyamán végig tudtam játszani a fél szezont az NB III-ban.
 
Hogy érezted magadat az első felnőtt NB-s szezonodban?
Jól éreztem magam, jól ment a játék. Nem éreztem akkora különbséget. Már 19 éves vagyok és a sérülésem alatt sikerült még egy kis izmot magamra pakolni, így nem éreztem, hogy hátrányban lennék a többiekkel szemben. Nyilván az elején kellett egy kis idő, míg belerázódtam a hosszú kihagyás miatt is és az NB III-as szintet is szokni kellett, de szerencsére egyre jobban ment a játék, a szezon végére pedig már kimondottan jó volt szerintem.
 
Volt más megkeresésed is a Vasas mellett? Ők mikor jelentkeztek?
A Vasas elég korán jelentkezett, még bőven tartott a szezon mikor a menedzserem jelezte, hogy érdeklődnek irántam és, hogy érdekelne-e engem a dolog. Mondtam, hogy persze, hogy érdekel, de ekkor még semmi konkrétum nem volt csak tudtam, hogy figyel a klub. A szezon befejeztével jelezték, hogy szeretnének. Akkor voltam fent, beszéltem az edzővel, vázolták a terveket, megmutatták a szép új stadiont, majd egy két hete aláírtuk a szerződést, amely 3,5 évre szól. Még a Tiszakécske megkereséséről tudok, de a Vasas által vázolt tervek meggyőztek.
 
Azt tudod, hogy ki igazolt téged? A vezetőedző Szanyó Károly kifejezetten téged szeretett volna, vagy a klub koncepciójába épp beleillik a játékod, esetleg posztra igazoltak?
Ezt így pontosan nem tudom, szerintem mindegyik. Azt tudom, hogy Szanyó Károly bátran nyúl a fiatalokhoz, ez pozitívum volt számomra, nem csak a korom miatt igazolnak, alapvetően egy fiatal csapatot épít most a Vasas. A lehetőséget meg fogom kapni, onnantól kezdve rajtam múlik, hogy élek-e vele. Elsősorban jobbhátvédként számítanak rám, az egy plusz dolog, hogy tudják, hogy a középpályán is bevethető vagyok.
 
Ez egy jelentős lépés a karrieredben, első profi szerződésedet kaptad és az új szezonban már egy osztállyal feljebb az NB II-ben léphetsz pályára. Mik a terveid az elkövetkező időszakra, mit vársz magadtól?
Bízom benne minél előbb megkapom a lehetőséget és élni tudok vele. Fontos, hogy felvegyem a ritmust, beilleszkedjek a csapatba és ha sikerült bekerülnöm, akkor bent is maradjak. Nyilván szeretne az ember rendszeresen játszani és egyre feljebb jutni. Erre a Vasasnál most minden lehetőség adott. Cél a feljutás, így akár a klubbal együtt léphetnék a következő szintre. Ez mindenképpen plusz motivációt jelent.
 
Kanyarodjunk vissza a válogatotthoz, ott milyen lehetőségeid lesznek szerinted az elkövetkező időszakban?
Tavasszal nem jutott ki az U19-es válogatott az Európa-bajnokságra, így számomra a következő szint az U21-es válogatott lehet, ahol meg fiatalabbnak számítok. Igaz, hogy két év múlva Magyarország rendezi az U21-es Eb-t, de ott még azok is játszhatnak, akik a selejtező kezdetekor voltak 21 évesek. Szóval mindenképpen fiatalabb leszek, de bízok benne sikerül majd odakerülnöm.
 
Végül még mesélj valamit a pályán kívüli életedről. Aki ismer téged az tudhatja rólad, hogy azok közé a sportolók közé tartozol, akik sohasem hanyagolták el az iskolát. Ez továbbra is így van, érettségit követően folytattad tanulmányaidat?
Igen, a Szegedi Tudományegyetemre járok gazdálkodási és menedzsment szakra. Távoktatásban csinálom, ami annyit tesz, hogy online kapom a tananyagot és a vizsgákra kell lejárnom, így kényelmesen összeegyeztethető a profi sporttal.
 
Szükség is van rá, hogy még a profi sportkarrier alatt foglalkozzon valaki a sportot követő élettel, mert ahogy akár csak az elmúlt éveid is bizonyítják törékeny lábakon áll ez az életpálya.
Igen, ez így van, sajnos voltak sérülések az elmúlt időszakban. Ez a szak szerencsére tág területeket lefed, így majd több lehetőség állhat előttem, ha befejezem a labdarúgást.
 
Bízunk benne, hogy még jó pár évig nem jön el az az időszak és rendszeresen láthatunk az NB II-ben vagy magasabb osztályokban, illetve a magyar válogatottban játszani.
Mindehhez sok sikert kívánunk!
 

Megosztás!

Kapcsolódó oldalak