Utánpótlás foci

Kecskemét nyerte a Nemzetközi Gyermek Játékokat

SC Hírös-Ép

2017. Július 4-9. között Litvániában, Kaunas városában került megrendezésre az 51. INTERNATIONAL CHILDREN’S GAMES (Nemzetközi Gyermek Játékok), melyen az elmúlt évekhez hasonlóan Kecskemét is részt vett.

A Nemzetközi Gyermek Játékokat első alkalommal 1968-ban a szlovén, Celje városában rendezték, 9 város részvételével. 1982 óta rendezik meg minden évben és idén már 5 földrész, 90 városa több mint 1500 sportolóval képviseltette magát, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által elismert és támogatott világversenyen.

A városok meghívásos alapon kerülhetnek be a résztvevők közé, így mikor 2005-ben Coventry adott otthont a játékoknak, Kecskemét testvérvárosként kapott meghívást és azóta is rendszeres résztvevő. Az eseményre minden város összesen 18 sportolót nevezhet a rendező által meghatározott sportágakban (csak a NOB által elismert sportágak). Idén 8 sportágban (atlétika, judo, vitorlázás, úszás, asztalitenisz, streetball, strandröplabda és labdarúgás) mérhették össze erejüket a 12-15 éves sportolók.

A 24 fős kecskeméti delegációt 18 sportoló (atlétika 4 fő, judo 2 fő, streetball 4 fő, labdarúgás 8 fő), 4 edző és Kecskemét Megyei Jogú Város képviseletében 2 fő alkotta.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a labdarúgókat a Kecskeméti Labdarúgó Akadémia adta, akik egy SC Hírös-Ép-es edzővel/csapatvezetővel vettek részt a tornán. Ez is mutatja, hogy elsősorban Kecskemét városát képviselte az együttes, a játékosok közt egyaránt szerepeltek volt KTE-s, UFC-s és SC Hírös-Ép-es fiatalok is. Idén a korosztálynak megfelelően a KLA Lóczi Péter által irányított U15-ös csapatából állt össze az utazó keret. Hozzájuk az SC Hírös-Ép képviseletében Kertész Balázs csatlakozott edzőként.

Kertész Balázs:

Az utolsó hetekben kerültem az utazó keretbe, mivel eredetileg Kemenes György tartott volna a csapattal, mint edző, ám családi okok miatt sajnos le kellett mondania az utazást, így jöttem én a képbe. Mivel nem ismertem a gyerekek a kiutazás előtti héten tartottunk 4 edzést, melyek alkalmával felmértem a képességeket, kitől, mit várhatok el, gyakoroltunk pár variációt és legfőképpen sokat beszélgettünk, hogy minél hamarabb megismerjük egymást, elfogadjanak, megértsék a labdarúgásról alkotott nézeteimet. Véleményem szerint ez sikerült is a verseny utolsó játéknapjára.

Július 3-án, hétfőn reggel indultunk Kaunasba, Lublin érintésével (ahol megálltunk aludni) és kedden az estei órákban érkeztünk szálláshelyünkre, az Aleksandras Stulginskis University campusára. A regisztráció és szálláshely elfoglalása után tartottunk egy átmozgató edzést majd vacsora és pihenés volt a program.

Július 5-én reggel volt egy tájékoztató az adott sportágak edzőinek, ahol átbeszéltük a játékszabályokat (pálya méret 40m x 55m, kapu méret 5m x 2m, 5+1, játékidő 2x20 perc, 2 perces kiállítás) és a lebonyolítás menetét (4db 4 csapatos csoport, első 2 továbbjut az egyenes kieséses szakaszba, ahol keresztbejátszás van). Délután volt egy edzéslehetőségünk a labdarúgásnak otthont adó létesítményben, mellyel éltünk is. Este elmentünk a megnyitóra, a nap többi részében volt idő felfedezni a környéket, ismerkedni, barátkozni a többi fiatallal.

Július 6-án, csütörtökön kezdőtek a mérkőzések. Az első meccs előtt, úgy ahogy az 1 hetes felkészülésünk alatt minden alkalommal a mentális dolgokra helyeztem a hangsúlyt. Az első találkozót 10 órakor a szlovén Pesnica ellen játszottuk. Hozzánk hasonló játékerőt képviselő alakulat volt, játszották a játékot, nem volt kimagasló játékosuk, egy igazi kellemes ellenfél. A fiúk egész mérkőzés alatt betartották a megbeszélteket, önbizalommal telve, bátran, szervezetten játszottak. Egy jól sikerült periódus után teljesen összeomlott az ellenfél, így magabiztos győzelemmel kezdtük a tornát.

Kecskemét – Pesnica      12:0

Délutáni ellenfelünk a litván Garliava volt, aki csúfos vereséggel kezdte a tornát (0:12). Ennek tudatában ugyan azt kértem a fiúktól, mint az első meccsen. Ám az, hogy egy gyengébb képességű csapat ellen játszunk inkább görcsösséget, kapkodást hozott. Ennek ellenére magabiztos győzelemmel és biztos továbbjutóként zártuk a napot.

Kecskemét – Garliava    3:0

Július 7-én, pénteken az ír Tralee (a torna egyik legjobb) csapatával mérkőztünk meg a D csoport 1-2. helyéért. Mivel már az első napon kiharcoltuk a továbbjutást ezért azt kértem a csapattól, hogy tekintsék egy jó gyakorlási lehetőségnek ezt a találkozót az egyenes kieséses szakasz előtt.  Az első félidőben 2 megingást kivéve nagyszerűen végrehajtották a megbeszélteket, ám azokból gól született, így 1:2-vel mentünk szünetre. A második félidőben az eredmény tudatában és az ellenfél helyenként arrogáns viselkedése miatt, mentálisan szétesett a csapat, nem tudtuk tartani magunkat a megbeszéltekhez ezért vereséggel és a 2. helyen zártuk a csoportot.

Kecskemét – Tralee         2:3

Délután a nyolcaddöntőben a B csoport 1. helyén végző szlovén Velenje városának együttesével találkoztunk. Az írek elleni meccs után átbeszéltük a problémákat és kértem őket, hogy bízzanak magukban és bennem, mert működni fog amit megbeszéltünk. A helyzetet még nehezítette, hogy két játékos sérüléssel hagyta el a pályát az előző találkozó után, de mindenki vállalta a játékot. A szlovén csapat jó erőkből álló együttes volt. Lényegében két játékosára, egy kifejezetten erős felépítésű csatárra és egy jól irányító, kreatív védőre épült a játékuk. Ennek megfelelő taktikával léptünk fel ellenük, melyet maradéktalanul betartottak a fiúk és így magabiztosan jutottunk az elődöntőbe. A mérkőzés képéhez hozzá tartozik, hogy az első félidőben mindkét csapatból sérülés miatt kiesett egy-egy játékos, majd a második játékrészben kétszer is emberhátrányba kerültünk, melyeket tökéletesen oldottunk meg.

Kecskemét – Velenje      3:0

A találkozó után éreztem, hogy meg van a megfelelő összhang közöttünk és így már reális esély van a fényes szereplésre. Azonban ehhez elengedhetetlen volt, hogy mindenki bevethető állapotban legyen másnap. Ebben nyújtott segítséget Adamik Zoltán (atléták edzője), aki ellátta a nap végére 4 főre bővülő sérülteket.

Július 8-án, szombaton volt az utolsó játéknap, melyre már egy egészen más csapat érkezett ki a Kaunas Football School létesítményébe, mint az elmúlt napokban. A fáradság és sérülések ellenére magabiztosak voltak, kezdték elhinni, hogy valóban van keresnivalójuk a többi csapat ellen. A legjobb négy közé a Kecskemét mellett még a Sopron, Szombathely, Kaunas hármas jutott be. Nekünk a hazaiakkal kellett megmérkőznünk a döntőbe jutásért. A mérkőzés előtt továbbra sem kértem semmi újat csak, amit az előző napokban is, hogy mentálisan legyenek ott végig és majd meglesznek a lehetőségeink. Így is történt, tökéletesen véghez vitték a megbeszélteket, melynek újabb magabiztos győzelem lett a jutalma.

 Kecskemét – Kaunas     3:0

Következett a döntő melyet Szombathely (Illés Akadémia) ellen játszottunk. Azt tudni kell, hogy idén a korosztályos bajnokságban kétszer mostani ellenfelünk hagyta el győztesen a pályát, ennek megfelelőn kissé tartott a csapat tőlük. Ezen sikerült hamar túllépni és inkább az előttük álló hatalmas lehetőséggel foglalkozni. A sérültek sora csak bővült a döntőre, de mindenki félretette problémáit és csak a közös célra koncentrált. Ennek meg is lett az eredménye. A megbeszéltek szerint igazi csapatként tette mindenki a dolgát és a második félidőben egy távoli szabadrúgásból meg is szereztük a vezetést, mellyel Kecskemét 1. alkalommal megnyerte az INTERNATIONAL CHILDREN’S GAMES labdarúgó tornáját.

Kecskemét – Szombathely           1:0

A csapat mind a 8 tagja rendkívüli akaraterőről, kitartásról tett tanúbizonyságot. Továbbá talán a legfontosabb, hogy mentálisan nőttek a többi csapat fölé. Nem szabad elfelejteni, hogy egy nem túl fényesen sikerült szezon után kellett a fiúknak 2 hét alatt elfogadniuk egy új edzőt, más gondolkozásmóddal. Szerencsére ez gyorsan sikerült, kiléptek saját árnyékukból és bizonyították valódi képességeiket. Biztos vagyok benn, hogy ennél is több van bennük és bízom benne, hogy sikerült pár olyan dolgot átadni nekik, amit a jövőben is tudnak majd hasznosítani.

Mindemellett ez egy közös siker mivel az elmúlt években Lóczi Péter kezei alatt fejlődtek a fiók, az utazó keretet Kemenes György állította össze, én Kertész Balázs ehhez az alaphoz tettem hozzá egy-két apróságot és ezúttal ebből egy nagyszerű dolog sült ki.

Továbbá ezzel a sikerrel biztosították a következő korosztály számára a részvételt a jövőre Jeruzsálemben megrendezendő 52. Nemzetközi Gyermek Játékokra.

Csapat tagjai: Berta Csaba, Kasztel Balázs, Perlaki Szilárd, Récsei Péter, Sörös Patrik, Szalai József, Száhl Péter, Szebellédi Gergő

Edző: Kertész Balázs

További érmesek:

Szűcs Szabina (távolugrás) Arany

Cigány Zsombor (judo) Arany

Magyari Kristóf (magasugrás) Ezüst

Sportdiplomácia terén is sikeresen tevékenykedett a kecskeméti delegáció, a játékok alatt Bogasov István a 2020-as Nemzetközi Gyermek Játékok esetleges kecskeméti rendezésével kapcsolatban folytatott előrehaladott tárgyalásokat.

Képek ide kattintva láthatóak.

Videó ide kattintva látható.

 

 

Megosztás!

Kapcsolódó oldalak