Utánpótlás foci

A kecskeméti csapat nyerte a Gyermekjátékokat

icg,coventry,2022 SC HÍRÖS-ÉP Egyesület

2005 telén egy levél érkezett a Kecskeméti Önkormányzat ”postaládájába” a feladó Kecskemét angliai testvérvárosa Coventry önkormányzata. A levélben a következő állt: „Coventry városa tisztelettel meghívja Önöket a 39. Nemzetközi Gyermek Játékokra (International Children’s Games)!” A meghívót Lovas Zoltán, a kecskeméti önkormányzat sportreferense egyesületünk elnökének Kertész Zoltánnak továbbította, azzal a kérdéssel, hogy érdekelné-e a verseny, tudnának-e összeállítani egy csapataot? A válasz Igen volt, minden további pedig történelem.

Az első szereplés alkalmával összesen 19 sportoló köztük 10 atléta, 2 asztaliteniszező és 7 labdarúgó képviselte Kecskemét városát, melyről Kádár Szél Dávid révén 1 ezüstéremmel tértek haza a fiatalok.

A rendezvények köszönhetően az elmúlt 17 év alatt a kecskeméti sportolók 15 ország, 1-1 városát ismerhették meg Bangkoktól San Franciscóig, Bahreintől Tajpejig, valamint számos új kultúrát, sportolót a közel 40 nemzetet felvonultató versenyek alkalmával.

Az idei évben újra Coventry adott otthont a Nemzetközi Gyermek Játékoknak, így 17 év után visszatért a kecskeméti csapat a kezdetekhez.

Az 54. Nemzetközi Gyermek Játékokon 4 atléta (Molnár Viktória, Tóth Lívia, Kis Roland, Bodnár Ábel Bendegúz), 4 úszó (Bali Dorottya, Czeglédi Diána, Gajári Márk, Szalontai Roland), 2 asztaliteniszező (Polónyi Nóra, Balogh Martin András) és 8 labdarúgó (Gyapjas Botond, Sódár Gellért, Szabó Benedek Márk, Keindl Kristóf, Diószegi Kristóf, Czumbil Mihály, Lehotai Ákos, Kovács Martin) képviselte városunkat. Nem is akárhogyan, Molnár Viktória egyéni csúccsal nyerte a lányok 100 méteres síkfutását, mellette Bodnár Ábel futott be a IV. helyen fiú 400 méteren. Az úszóknál Czeglédi Diána 200 m hátúszásban I., míg 200 m gyorson II. ként ért célban ezzel egy versenyen a kecskeméti csapat legeredményesebb sportolója a játékok történetében! Az asztaliteniszezők közül Polónyi Nóra a IV. helyen végzett. Végül a 3 napos versenysorozatot labdarúgóink magabiztos győzelme zárta, ezzel megszerezve a kecskeméti labdarúgók sorozatban harmadik aranyérmét!

 A labdarúgók szereplésével kapcsolatban edzőjüket, Kertész Balázs kértük meg, hogy meséljen, milyen volt számukra az 54. nemzetközi Gyermek Játékok.

 „Röviden, szuper! Számomra igazán különleges volt ez az esemény már a kiindulást megelőzően is, ugyanis 17 éve ugyanezen a helyszínen vettem részt én is a játékokon. A kint töltött 4 nap során mindig volt egy-egy pillanat amikor bevillant valami a 17 évvel ezelőtti történésekből. Ami nem csoda, mert szinte minden ugyanúgy volt most is, a szállás, az étkezések helye, a sportpályák… És ami utólag még különlegesebbé tette nekem az egész rendezvényt, hogy most is ugyanott, abban a kapuban ért véget a torna számomra, mint 2005-ben csak akkor az az utolsó csoportmeccs volt, ezúttal viszont bajnokként ünnepeltünk ott a fiúkkal. Ezt köszönöm nekik! De beszéljünk inkább róluk.
 
Nálunk labdarúgásban a keret (8 fő) összeállításának alapja, hogy olyan sportolókat vigyünk ki, akik Kecskeméten nevelkedtek és őket edzőként egy HÍRÖS-Ép-es kötődésű szakember kísérje, ez az alapelv. Ez most is így volt. Volt a keretben UFC-s, KLC-s és HÍRÖS-Ép-es fiatal is és többségük már a KTE-ben játszik, így minden kecskeméti klub képviselve volt, mindnyájan részesei a sikernek.
A labdarúgótornát rendszerint 16 csapattal rendezik meg, melyek 4 db 4 csapatos csoportban játszanak majd az 1-2. csapatok egyeneskieséses rendszerben döntik el a végső helyezéseket. Idén 7 különböző nemzet képviseltette magát (Anglia, Görögország, Izrael, Bulgária, Németország, Szlovénia, Magyarország). Érdekesség, hogy a görögök voltak a legnagyobb létszámban, ők 5 várossal szerepeltek, mi Spártát kivéve mindegyikükkel találkoztunk.
A sorsolásnál velünk volt a szerencse, a többi kvartettet látva egy elég kedvező csoportba kerültünk, amit az eredmények is tükröztek (Kecskemét – Athén 10:0, Kecskemét – Muraszombat 5:0, Kecskemét – Sopron 12:0). Erre szükségünk is volt, hiszen ilyen összeállításban, szabályrendszerben most játszottak a fiúk először és mindössze 5 közös edzésünk volt a torna előtt.
A legjobb 4 közé jutásért a görög Samos csapatával találkoztunk, akik már hozzánk hasonló játékerőt képviseltek. Gyors, agresszív stílusban játszottak, de a mi játékunk addigra már szépen összeállt és talán a tornán a legjobb mérkőzésünket játszva magabiztos győzelemmel léptünk az elődöntőbe (Kecskemét – Samos 3:0).
A döntőbejutásért egy újabb görög város, Patras csapatán keresztül vezetett az út. Mivel a torna során folyamatosan 4 pályán mentek a találkozók, rendszerint egyszerre játszottunk a lehetséges későbbi ellenfelekkel, így nem volt lehetőségem minden ellenfelet megfigyelni, de valamiért éreztem, hogy ez lesz a döntő. Az is lett, a torna mérkőzése, ezt bátran állíthatom. Két jól szervezett csapat találkozott, mindketten tudtuk, hogy mit akarunk játszani, mindkét oldalon voltak helyzetek, nekünk talán több is, de az utolsó passzok, befejezések rendre pontatlanok voltak. Így folyt a mérkőzés egészen az utolsó 5 percig. Ekkor éppen egy emberhátrányos időszakot oldottak meg nagyszerűen a fiúk (2 perces kiállítás járt a sárgalapos szabálytalankodásért), mikor a kiegészülést követően rosszul osztottuk el az embereket, melyet góllal büntetett az ellenfelünk. Ezzel megkaptuk első gólunkat a tornán és egyben először kellett hátrányból felállni. A kezdeti sokkból gyorsan ocsúdtak a fiúk és 1 perccel később már egyenlítettünk is. Ezt követően nem vettünk vissza, tovább domináltuk a játékot, szerettük volna rendes játékidőben lezárni a találkozót. Azonban 2 perccel a vége előtt szöglethez jutottunk, melyet kicsiben játszottunk meg, hogy lövéssel tudjuk befejezni, de jól blokkolt az ellenfél és a kontrából újra náluk volt az előny. A görögök érthetően tomboltak, örültek és a gólszerző le is vette a mezét, félmeztelenül ünnepelt. Erre a játékvezető felmutatta neki a sárgalapot (jogosan), 2 perc kiállítás. Ekkor néztem az órámra 1:35 volt hátra, gondoltam magamban ez meleg lesz. Kértem a fiúkat, hogy nyugodjanak meg, felmegyünk 6 a 4-be, 2-3 támadásra van idő, türelmesen játsszuk ki, meglesz a lehetőség. Úgy 16-20 méterről, bal oldalról ki is nyílt a pálya, ellőttük, a kapu előtt megpattant a támadónkon, gól!!! Az órámon 20:00 volt (2x20 perc volt a játékidő). Ekkor 5-5 büntető következett, melyből Ákos kettőt megfogott, a többiek meg mind belőtték, így egy igazán izgalmas, érzelemdús mérkőzésen jutottunk tovább a döntőbe. Biztos vagyok benne, hogy ebből a mérkőzésből az előttük álló új szezonban is tudnak majd erőt nyerni. Kétszer tudtak felállni vert helyzetből, végig hittek benne, hogy működik, az amit akarunk és megtudják együtt csinálni. Nem kérdés, hogy az utolsó 10 percben (a büntetőket is beleszámolva) melyik csapat volt erősebb mentálisan. (Kecskemét – Patras 2:2 (4:2)
A döntőben számunkra meglepetésre nem a helyiek, Coventry, hanem egy újabb görög együttes a Gytheio várt. Egy döntőt meg kell nyerni, amit a fiúk magabiztosan 2 szép találattal meg is tettek! (Kecskemét – Gytheio 2:0)
 
Büszke vagyok a fiúkra, hogy ezt így, együtt meg tudtuk csinálni. Hiszen azt tudni kell, hogy összesen 9 napot töltöttünk közösen, az edzéseket és a tornát is beleszámítva. Ilyen rövid idő alatt bizalmat szavaztak nekem, elhitték, hogy működik, amit megbeszéltünk és, hogy ők is képesek rá. Továbbá azért is, hogy nem csak a sportpályán, de azon kívül is, az utazás, az egyéb rendezvények és a szabadprogramok alkalmával is sportemberhez illően képviselték Kecskemét városát.
Ákos, Beni, Misi, Gellért, Botond, Kristóf, Kristóf, Martin Köszönöm!
 
Végül, még meg kell említenem, hogy ezzel a győzelemmel a labdarúgók az elsők, akik az elmúlt 17 év alatt ugyanazt a versenyszámot háromszor (ráadásul egymás után) meg tudták nyerni! Ez eddig még semmilyen más sportágnak nem sikerült és külön öröm számomra, hogy minden alkalommal én is ott állhattam velük a dobogón.
Bízunk benne jövőre Daeguban lesz lehetőségünk tovább írni a történelmet!”

Megosztás!

Kapcsolódó oldalak